Fuat Tütüncüoğlu

Fuat Tütüncüoğlu

Aydınlılar Gecesi Ve Necati Ünal

Değerli okurlarım, Atasözlerini incelediğimizde “ Bir koltuğa iki karpuzun sığmayacağından “ söz eder ama bu yazımda sözünü edeceğim Sevgili Hemşerim İzmir Buca Göksu Mahallesi Muhtarı Necati Ünal bu atasözünün tam aksine Bir koltuğunda iki değil ikiden fazla karpuzu layıkıyla ve başarıyla taşıyabilen bir dostumuz.

Bugüne değin Göksu Mahallesi Muhtarı olarak hem Mahallesinin, hem de mahallesindeki yurttaşların sorunlarını çözüm üreten bir Muhtar olmasının yanından, Ege Bölgesi Aydınlılar Derneği’nin de başkanı olarak büyük bir sosyal dayanışma göstermektedir.

Efelerin Efesi Yörük Ali Efe ile ilgili İzmir’de yaptıkları hepimizin malumudur. Bu konuda kendisini yürekten kutluyorum.

efe.jpgBu dostumuz her sene geleneksel olarak Organize ettiği “Aydınlılar Gecesi”ni bu sene de 20 Eylül akşamı İzmir Fuar Göl Gazinosunda gerçekleştirecek. Ege’deki ve Güzel İzmir’imizdeki Aydınlıların katılımı ile gerçekleşecek olan bu gecede sıla özlemi ve hasretinin giderilmesinin yanında hemşerilerin bir araya gelip kaynaşması ile büyük mutlulukların yaşanacağı bir gerçektir.

Sevgili muhtarımız, Necati Ünal’ı bu üstün gayretlerinden dolayı tekrar kutluyor, Göksu Mahallesine verdiği hizmet ve  Ege Bölgesi Aydınlılar Derneğine sunduğu katkı için teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.

Programımın uygun olması halinde bu geceye seve seve katılacağım.

efe1.jpg

SİGORTA GÜNLERİM GÖZÜKMÜYOR

Mail adresime gelen soruların başında çalışmış olmalarına rağmen SSK günlerini göremediklerinden yakınan çok ileti gelmektedir. Bir çok kişi e-Devlet şifreleri ile İnternete girdiklerinde ilk giriş tarihlerini göremediklerini ve SGK ya gitmelerine karşın sorunlarının çözülmediğinden söz etmektedirler.

Daha önceki yazılarımda belgeleri ile yazdığım gibi şu anda Sosyal Güvenlik Kurumunda Hatay ilinde 20 gün çalışmış ve ismi “ Sarı Çizmeli Mehmet Ağa “ olan sigortalı var. Sanmıyorum ki hiçbir Anne – Baba çocuğunun ismini Sarı Çizmeli Mehmet Ağa koysun. Ama maalesef kurum kayıtlarında böylesine isim hataları var.

Karabağlar’dan yazan okurum Kubilay Cihan; “Sosyal Güvenlik Kurumu’na günlerimin hesaplanması için gittiğimde 1994-1996 yılları arası bir de 1996-2004 arası günlerimin gözükmediğini gördüm. Burası kendi işyerimiz. Yaptığım başvuruda benden evrak istediler o günkü işlerimizi yapan muhasebecimize gittim. Aradan yıllar geçtiği için belgelerin kaybolduğunu söyledi ama ilk giriş Bordrom ile birlikte birkaç tane dönem bordrolarını buldum. Bunlarla gittim sadece götürdüğüm evrakları düzelttiler şu an 1996 - 2004 arası gözükmüyor. 1996 1998 askerliğim var yani 1998 -2004 arası gözükmüyor, dilekçe yazdım tekrar evrak varsa getirin dediler. Yaklaşık 2 bin günden fazlam gözükmüyor. SGK’dakiler de yardımcı olmuyor, lütfen yol gösterip yardımcı olur musunuz?” diyor.

Bu durumda olan çok sayıda kişi olduğunu söylemeliyiz. Maalesef özellikle yaklaşık 10 yıl öncesi SGK kayıtları çok sağlıklı değil. Ayrıca SSK sicil numaralarında yanlışlık olması, mutabakatsızlık veya benzeri nedenlerle prim günleri görünmeyebilmektedir.

01.05.2004 tarihinden önce SSK sigortalıların hizmetlerini işverenler tarafından verilen 4 aylık dönem bordrolarına göre sisteme işlemekteydi. 

Bu nedenle dört aylık dönem bordrolarınız verilmediyse, ya da verilmesine rağmen herhangi bir nedenle SSK tarafından sisteme işlenmediyse ancak sizinle aynı dönem bordrosunda bulunan arkadaşlarınızın hizmetlerinin görülüp görülmediğini kontrol etmeniz ve eğer görünüyorsa söz konusu hizmetlerin hangi tarihte hangi sicil numaralı memur tarafından sisteme girildiğini tespit ederek, bordronuzun nerede olduğunu konusunda bir ipucu elde edebilir ve  hizmetlerinizin sisteme yüklenmesini sağlayabilirsiniz. 

Aksi durumda mahkemeye tespit davası açmanız gerekecektir. Dava sürecinde de işyerinizde çalıştığınız ve belgelerinizin bildirildiğini ispatlayacak belgeler istenilecektir. Eğer bunlarda bulunamazsa hizmet tespit davası açılarak hizmetlerinizin tespiti yoluna gidebilirsiniz. 

İyilikle ve Sosyal Güvenlikle Kalın.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.