Fuat Tütüncüoğlu

Fuat Tütüncüoğlu

Çiftçi Yurttaşlarımız Ve Tüccarlar Dikkatle Okuyun ( 2 )

Kesinti Sorumluları SGK Şifresi Alacaklar

Kesinti sorumluları e-Kesinti programı aracılığı ile bildirim listelerini gönderebilmek için sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine “Kullanıcı Kodu ve Geçici Kullanıcı şifresi Başvuru Formu” ve bu formda belirtilen belgelerle başvurmaları gerekir.

Tarımsal kesinti sorumluları, kesinti tutarlarını Kuruma bildirmek için kesinti bildirim listesi ve müstahsil makbuzu düzenlemek zorundadırlar.

Ürün alımı sırasında tarımsal kesinti yapmak zorunda olan gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu satın alma işlemleri nedeniyle düzenlemek zorunda oldukları Kesinti Bildirim Listelerine tarımsal faaliyette bulunanların;

- Adı ve soyadını,- T.C. Kimlik Numarasını,- Ürün bedelini,- Kesinti tutarını,- Kesinti tarihini kaydetmek zorundadırlar.

Tarımsal ürün satın alan gerçek ve tüzel kişilerin bir ay içinde yaptıkları kesintilere ilişkin kesinti bildirim listelerini genelge ekinde  (EK-3), takip eden ayın son iş gününe kadar SGK  göndermeleri gerekmektedir.

Zamanında Kesinti Bildirilmemesi Halinde İPC Uygulanır:

2013 yılında 182 TL idari para cezası uygulanacaktır. Takip eden yıllarda uygulanacak idari para cezası yeniden değerleme oranı ile artacaktır.Kesintiler SGK Hesabına Yatırılacaktır:

Kesinti yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişilerin ay içinde yaptıkları kesinti tutarlarını, kesintinin yapıldığı ayı takip eden ayın sonuna kadar Kurum hesaplarına ödemeleri gerekmektedir.

Zamanında yatırılmaması halinde Gecikme Zammı ile karşı karşıya kalacaklardır.

1/10/2008 Öncesi Tarımsal Kesintiye Göre Tescil İşlemi:

Buna göre, mülga 2926 sayılı Kanun kapsamında bulunduğu halde Kuruma kayıt ve tescilini yaptırmayan ve 1/4/1994 tarihinden itibaren sattıkları tarımsal ürünlerden kesinti yapılan çiftçilerin kesinti yapıldığını gösteren belgeleri de eklemek suretiyle kesintiye istinaden sigortalılıklarının başlatılması için Kuruma yazılı talepte bulunmaları halinde, bu tutarın Kurum hesaplarına intikal etmesi şartıyla, kesintinin yapıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren sigortalılıkları başlatılır.

1/10/2008 Sonrası  Tarımsal Kesintiye Göre Tescil İşlemi:

“Kanunun 4 üncü maddesi birinci fıkrası (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlardan tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların sigortalılıkları, bağlı oldukları ziraat odalarınca veya kendilerince bir yıl içinde bildirilmesi halinde odaya kaydedildikleri tarihten, bu süre içinde bildirilmemesi halinde ise bildirimin Kuruma yapıldığı tarihten başlar ve bu tarih meslek kuruluşuna kayıtlarının yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde ziraat odalarınca veya ziraat odalarının bulunmadığı yerlerde tarım il/ilçe müdürlüklerince Kuruma bildirilir.” hükümleri yer almaktadır.

Bu itibarla, bir yıllık bildirim süresi içinde bildirimleri yapılanların sigortalılıkları odaya kayıt edildikleri tarihten bu süreyi geçirenlerin sigortalılıkları ise bildirimlerinin Kuruma yapıldığı tarihten itibaren başlatılmakta olup bir yıldan daha uzun süre için geriye dönük sigortalılık başlatılamamaktadır.

Bu iki günlük yazı dizimde Tevkifat ile ilgili uzun uzun yazmamın nedeni Özellikle çiftçi yurttaşlarımızın ileride mağdur olmamaları içindir.Çiftçi olmamızın başlıca sebeplerimizden birincisi Ziraat Odası kaydımız ve Sattığımız ürünlerden kesilen BAĞ-KUR KESİNTİSİ’dir.

Çiftçi Yurttaşlarımızın özellikle Ziraat Odası kayıt olmalarını ve sattıkları üründen mutlak surette Bağ-Kur kesintisi yaptırmalarını önemle hatırlatırım.

İyilikle ve Sosyal Güvenlikle Kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.