Türkçe Vatandır…

Önümüzdeki günlerde Başbakanın açıklayacağı Demokratikleşme planında Terör örgütü ve uzantılarının en önemli talepleri arasında anadilde eğitim gelmektedir.

Tarihimizin en önemli değerlerinden Karamanoğlu Mehmet bey 736 yıl önce “Bugünden sonra divanda, dergahta, mecliste ve meydanda Türkçeden gayrı dil konuşulmayacaktır” diyerek Anadolu’nun Türkleşmesini ve vatan olmasını sağlamıştır.

Günümüzde ise Ülkemizde öz dilimiz olan Türkçe, neredeyse ikinci sınıf bir dil muamelesi görür hale gelmiştir. Bir ülkede yazma dili ile konuşma dili arasında, coğrafi ve mahalli özelliklere göre farklılıklar bulunabilir. Ancak, bu farklılık bir bölünmeden ziyade, bir kilimin desenleri gibi bütünleyici bir unsur olmalıdır. Burada belirtmek istediğim konu, ülkemizde Türkçe yerine farklı dillerin eğitime sokulmaya çalışılması ve buna da AB rüyası adına prim verilmesidir.

Yapılmak istenen sadece kilimi desenlerinden ayırmaktır.

Dil bir milletin tarihi geleneği ile birlikte, aynı ırktan insanların iletişimini sağlayan, aynı zamanda coğrafya ve kültür bütünlüğünü de içeren bir konuşma ve yazma aracıdır. Büyük ulusların dilleri varsa, Türkiye’nin de, tarihine dayalı milli bir dili vardır. Zira, Milletleri millet yapan özelliklerin en önemlilerinden biriside dildir. Türkçe giderse Türkiye’de gider.

Televizyon reklamlarına baktığımızda, yerli üretimlere yabancı ürün isimlerinin konulması, ona benzetilmesi ve okurken de onların taklit edilmesi, sokak ve caddelerimizin yabancı tabelâlarla dolması, güzelim Türkçenin birkaç kuruşluk ticarete feda edilmesinden başka nedir. Dükkanlardaki yabancı isimler ve levhaları görünce Türkiye’de misin, yoksa Avrupa’da mı belli değil. Türkçe, Türkiye’de bir üvey evlat muamelesi görmektedir.

Toplumları millet haline getiren en önemli unsur dildir. Dil , duygu ve düşünceyi insana aktaran bir vasıta olduğu gibi, insan topluluklarının bir yığın ve kitle olmaktan kurtaran, aralarında “duygu ve düşünce birliği” olan bir cemiyet yani ” millet ” haline getiren en önemli kültürel değerdir.

Ayrıca dil, kültürün temeli olduğu gibi taşıyıcısıdır da… Dili yok ettiğiniz takdirde milli ruh ve kültür diye bir şey kalmaz. Bu sebeple dili korumak , koruyucu tedbirler almak önemlidir. Fakat son zamanlarda baktığımızda yabancı kelimeler hayatımızın her alanını işgal etmiş durumdadır.

Hayatın her kesiminde karşımıza çıkan bu isimlere bir çok kişi sesini çıkartmıyor aksine memnunmuş görüntüsü oluşturuluyor.

Son on yılda dilde korkunç bir yıpratılma yaşanmaktadır. Türkçe TC gibi yok edilmeye çalışılmakta anadilde eğitim gibi ülkeye fesat sokan düşünceler topluma alıştırılmaya çalışılmaktadır. Birileri bizi dilimize , dilimizi de bize yabancılaştırmaya çalışıyor. Türkçemiz bize düşmanmış gibi gösteriliyor. Bizleri dilimizden uzaklaştırmaya çalışılıyor. Dilimize karşı yapılan bu savaşın, nedeni nedir? Bizim dilimizden ne isteniyor? Önce dilimizi sonrada bizi yok etmek isteyen Türkçe düşmanlarına bizler fırsat vermemeliyiz

Türkçemizle ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta, son zamanlarda yaygınlaşan ve dilimizde olmayan harflerin kullanılmasıdır. Mesela “k” harfi yerine “q” ve harfinin yerine ise “w” harfinin kullanılması. Evlerimize Residance, Drean Life gibi isimler vererek bilerek ya da bilmeyerek Türkçemizi katledilmektedir.

Dil , bir milletin anılarının, yani tarihinin, kültür birikiminin ve de ortak hissiyatın depolandığı unsurdur. Dil, gönlü yüzdüren gemidir. Milletin gönlüne ise kültür diyoruz. Dil olmazsa kültür olmaz, kültür olmazsa haysiyet, onur olmaz.

Bir gün gelecek çocuklarımız , bırakın tarihimizdeki büyüklerimizi , en başta bizi anlamayacaklar. Bir Milleti millet yapan en önemli unsur dil’dir. Dilini kaybeden millet yok olmaya mahkumdur. Dilimize sonuna kadar sahip çıkmalıyız ve onu her türlü tehlikeden korumalıyız. Türkçe varlığımızın nişanesidir.Birliğimizin şemsiyesi, kardeşliğimizin çatısı, bin yıllık kaynaşmanın kanıtıdır. Türkçe vatandır. Türkçe millettir.Türkçe bayrak demektir. Türkçe bağımsızlık demektir. Türkçe susarsa Türklük duracaktır. Çok dillilik bölücülüktür.

Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk Milleti dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır. Gazi M.Kemal ATATÜRK

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum