Fuat Tütüncüoğlu

Fuat Tütüncüoğlu

Erken Emeklilik Geliyor / Gelmiyor

Erken Emeklilik ile ilgili Haberler 1 Nisan günü çıkmış olsaydı hiç kaale almayacak ve Şaka olduğunu düşünerek tek bir satır dahi yazmayacaktım.

Bu haberlere karşın Sosyal Güvenlik Uzmanı olarak söyleyebileceğim tek şey ERKEN EMEKLİLİK GELMEZ .. OLMAZ olacaktır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emeklilik yaşı tartışmaları konusunda noktayı koydu. Emeklilik yaşında bir değişiklik olmayacağını belirten Bakan Çelik, şu değerlendirmeleri yaptı: "Emekliliğe hak kazanma bakımından 1999 ve 2008'de yapılan değişiklikler dikkate alındığında, emeklilik yaşı ve hizmet süresinin yeniden tespiti yönünde değişiklik yapılması uygun olmaz. Sigortalılık süresi, prim gün sayısı şartını yerine getiren, yaş şartını bekleyenlere yönelik bir çalışmamız yok."Bu açıklama Sayın Bakan tarafından 20 Ocak 2013  tarihinde ifade edilmiş idi ..

 ****

Emeklilik şartlarını tamamlayıp sadece yaşı bekleyenlerin sorunu çözülüyor Yeni formüle göre bu vatandaşlarımız düşük maaşla erken emekli olacak .. Bu açıklama da aradan daha 3 ay geçmeden yine Bakan tarafından 31 Mart 2013 tarihinde yapılmıştır.

30 Seneye yaklaşan Mesleki yaşamımda Emekli olacak olan ve Emekli olanların yaşadıklarını çok yakınen bilirim.

Unutmayınız ki İnsanlar hayatlarında 1 KEZ EMEKLİ OLACAKLAR fakat her ay EMEKLİ MAAŞI alacaklardır.Emekli olduktan sonra insanlar Evlerine götürecekleri Ekmeğin dahi hesabını yapmak zorundadırlar.

Eğer basına yansıyan bu tasarı gerçekleşir ise “ Normal yaşından daha önce emekli olacaklara yüzde 10-20 arası bir iskonto ile maaş ödenecekmişşşşş ”

 

Değerli üstad Şükrü Kızılot oturmuş bunun hesabını yapmış ;

 

Hesap basit: 5 milyon kişiye ortalama olarak ayda 1.000 lira aylık bağlansa, 60 milyar lira, ayda 800 lira bağlansa 48 milyar lira eder.

Bitmedi..

Asgari ücretten ayda yaklaşık 360 TL, yılda 4.320 (sigorta primi işçi ve işveren primi, işsizlik sigortası primi ve gelir vergisi) toplanıyor. 5 milyon kişi hesabıyla bu da 21.6 milyar lira “vazgeçilen gelir” anlamını taşıyor.

Bunlar yuvarlak rakamlar ama neresinden baksanız olayın maliyeti 60 milyar liradan aşağı değil.

 

Sayın Üstad daha Emeklinin Sağlık giderlerini hesaplamamış ..  birde “ Emekliliğim ile birlikte şöyyyle bir kendimi A dan Z ye kontrol ettireyim “ denmesi halinde Sosyal Güvenlik Sağlık giderlerinden olağan üstü artış olacaktır.

 

Ve sonuç olarak ; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı üst düzey yetkilileri, böyle bir düşüncenin ortaya atıldığını ama yüksek maliyeti nedeniyle “anında vazgeçildiğini” söylüyorlar.

Özet olarak, bazı gazetelerin yazdığının aksine, önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu`na 5 milyon kişiye “erken emeklilik” ile ilgili bir düzenlemenin gelmesi söz konusu değil.

 

Böyle bir yasa bekleyenler, boşuna umutlanmasınlar..”

 

Bu söylemler bence Gündem değiştirmekten başka bir şey değil,fakat insanların Hayali ile oynanmamalı ve insanara umut verilmemeli.

 

Bir kez dahi olsa “ Erken Emeklilik “ ile ilgili yasal düzenleme yapılmamalı.

Bu yazımdan dolayı da Yılını ve gününü doldurup Erken Emeklilik için Yaşını bekleyen Hiçbir yurttaşımızın alınmamasını,kırılmamasını diliyorum.

Çünkü sizler hayatınızda bir kez emekli olacaksınız ve yaşamınız boyunca emekli maaşı alacaksanız.Size bağlanacak olan maaşınıza uygulanacak olan en ufak bir indirim ve iskonto yaşamınıza alt-üst edebilir.

 

İyilikle ve Sosyal Güvenlikle kalın.

Sorularınız için : fuattutuncuoglu@fuattutuncuoglu.com

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.