Nurhayat Yılmazer

Nurhayat Yılmazer

Fiyasko Sistem Aydınlı Çiftçiyi Perişan Etti

Çiftçimiz rantabl üretim yapmak için, girdilerin yanında, bu girdilerin desteğine de ihtiyaç duymaktadır..Hayvancılık, arı yetiştiriciliği, yem bitkileri mazot, gübre, sertifikalı tohum desteği ve organik tarım, tarım sigortası, kredi kullanımı için kayıt sistemine ihtiyaç duyulmaktadır..

Tarımla ilgili tüm kayıtların tutulduğu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının can damarı olan çiftçiye verilen desteklerin bağlı olduğu kayıtlar yıllardır Çiftçi Kayıt Sistemi ÇKS adı altında yapılmaktaydı...

Ancak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2013 sonbaharından bu sistemin yerine getirmiş olduğu Tarım Bilgi Sistemi TBS çiftçimizi tam anlamıyla perişan etmiştir..

Tarım Bilgi Sistemi TBS Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Çağın Dev Projesi olarak tanıttığı, tanıtımına Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu davet ettiği, bol reklamlı bir tanıtım olmasına karşın, sistem tam bir fiyaskodur..

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının taşra teşkilatlarında, sisteme girildiğinde, sistemin, bakımda olduğu, çok az çalıştığı, ya da hiç açılmadığı görülmektedir..

Bu durumda zarar gören çiftçimizdir..Sistem çalışmadığı için çiftçimizin eli kolu bağlanarak çiftçilik belgesini alamamaktadır..

Görüştüğüm, dinlediğim çiftçiler "defalarca Tarım ilçe Müdürlüklerine, gidip gelmek zorunda kalıyoruz, uzak dağ köylerinden geliyoruz.,bu bize eziyet ve masraf oluyor" demişlerdir..

Çiftçimize ne yazık ki bir çözüm bulunmuyor.. Belgelerini alamıyorlar.. AKP tarım politikası tıkanmıştır. Bu durumda çiftçimiz il, ilçe tarım teşkilatlarındaki emekçi personel karşı karşıya gelmektedir..

Mağdur çiftçilerimiz "bize sistem çalışmıyor diyorlar bu ne biçim sistemmiş, biz bundan önce Çiftçi Kayıt Sistemi iken dosyalarımızı veriyor beş dakika geçmeden bize gerekli olan çiftçilik belgesini alıp ilgili kuruluşlara veriyorduk.." sözleriyle içinde bulundukları durumu özetliyorlar.

Ne değişti ki çiftçimize bu eziyet yapılıyor..

Acaba bakanlık sistemi ile taşra sistemi farklı mı?

Sistem rant uğruna mı değiştirildi?

Daha iyi diye lanse edilen sistem çalışmıyor, bu nasıl iyilik?

Bilhassa Organik Tarım,Tarım Sigortası, Sertifikalı tohumluk gibi sektörlerin müracaatları yapılmamakta, ekonomik öneme sahip bu sektörlerdeki çiftçilerimiz mağdur olarak yoğun bir yılgınlık yaşamaktadırlar..

7 Haziran Genel seçimlerde çiftçimiz bunları değerlendirecek, tercihlerini çiftçiye değer veren emek eksenli bir partiye yapacaktır.. Ünlü şairimiz Hasan Hüseyin Kormazgil de güzel demiş..

Olacak ne dedikse,

Olacak bütün bunlar,

Olacak güzel anam,

Tatlı bacım kardeşim..

Olacak bütün bunlar..

Kısa çöp, uzun çöpten, hakkını alacak..

Bu dünya kalmayacak haramilere..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum