Fuat Tütüncüoğlu

Fuat Tütüncüoğlu

Gurbetçi Sorularına Yanıtlarım

Yeni kanunda taksitle ödeme imkânı var mı?

Fuat Bey , SSK’da geriye dönük borçlanmada taksit yapılabiliyor mu? Bu anlamda bir yasa çıktı mı, çıkma ihtimali var mı? Son çıkacak olan kapsamlı affın  içinde bu konuda var mı?

YANIT: Değerli okurum,kullandığınız cümleyi anlamadım “ kapsamlı Af “  bu af ne zaman çıkacakmış bari söyleyin bende bileyim.3 ay içinde ödeme zorunluluğu devam etmekte. Önümüzdeki günlerde seçim var.Ne olur ne kalır bilemem.

Geri aldığımız paraya göre borçlanabilir miyiz?

Fuat Bey Eşim 1948 doğumlu ve Aralık-2006 ayında 5400 gün karşılığı 18.900 dolar yatırdık ve  bekliyorduk.2.5 sene geçtikten sonra para lazım oldu ve parayı daha sonra geri aldık Aynen geri ödeyip emekli olabilmemiz mümkün mü?

YANIT: Dövizle tekrar borçlanmak mümkün değil. Borçlanmadan vazgeçen yeni başvuru da mevcut mevzuata göre talepte bulunması gerektiğinden 5400 gün borçlanma talebinde bulunur 58.860 TL öderseniz eşiniz 4-b kapsamında hemen emekli olur.

Ev kadını olarak borçlanabilir miyim?

Fuat Bey Yaşım 48. Almanya’ya 15.11.1987 ayında geldim ve  sigortalı hiç çalışmadım. Ev hanımı olarak  emekli olma hakkım var mı?

YANIT: 7200 gün Almanya’da ikamet ettiğinize dair belge alıp tercüme ve onaydan sonra borçlanma talebi sonucu 78.480 TL öderseniz hemen emekli olursunuz.

Süresiz oturma izni için ne yapayım?

Fuat Bey 1997 yılında evlilik yaptım ve 1 çocuğum oldu. Eşimle anlaşmadım  ve ayrıldık. Süresiz oturma izni konusunda sorunumu çözebilmem için avukata ödenecek imkanım yok. Ne yapabilirim?

YANIT: Başta çalışma hayatı olmak üzere tüm sorunlarınıza çözüm üretmek, gerektiğinde yetkili makamlar nezdinde haklarınızı korumak üzere çalışma ve sosyal güvenlik müşavir ve ataşelerimiz mevcut. Bulunduğunuz yeri bilemediğimizden dolayı www.fuattutuncuoglu.com web adresindeki ataşe adres ve telefon numaralarına bakıp en yakın yere başvurunuzu öneririz.

Sigorta tescilim olsa 3600 günden emekli olabilir miyim?

Fuat Bey Yaşım 62. 34 Yıldır Almanya’da ev kadınıyım. İki çocuk dünyaya getirdim. Türkiye’den emekli olmak istiyorum. Türkiye’de hiç Sigortalı olarak çalışmadım. Seneye izine gittiğimde bir aylık bir iş yerinde sigortalı olarak çalışırsam 4-a kapsamında 3600 günle emekli olabilir miyim? yoksa 4 b kapsamında 5400 günle mi emekli olurum?

YANIT: Ülkemizde SSK tesciliniz olur ise 5400 gün karşılığı olan 58.860 TL ödeme yaparsanız 4-a kapsamında emekli olursunuz.3600 günden emekli olamazsınız.

SSK’dan emekli olabilir miyim?

Fuat Bey 1964 doğumluyum. 1979 Yılında Almanya’ya geldim.  3 sene sigortalı çalışmam var. SSK’dan emekli olmak istiyorum.9000 iş günü üzerinden bana alacağım aylık ve ödeme miktarını yazar mısınız?

YANIT: SSK kapsamında emekli olmanız mümkün değil.4-b BAĞ-KUR kapsamında 7200 gün borçlanıp 78.480 TL öderseniz emekli olur ve ilave zamla birlikte 1000 TL.ya yakın aylık alırsınız.

Nereden Emekliliğe tavsiye edersiniz

Fuat Bey, Doğum tarihim 1965. 25.10.2010 tarihinde yurtdışı borçlanmaya başvuru yaptım. Türkiye’de 4553 gün Bağ-Kur’um var. Bana gelen ödeme tebligatı 4447 gün. Temmuz- 2011  ayında Türkiye’ye kesin dönüş yapmayı düşünüyorum. Ülkemize döndükten sonra SSK’dan işe başlasam sonra borçlanmaya başvuru yapsam 4-a kapsamında ne zaman emekli olurum? Bağ-Kur’dan ödesem ne zaman emekli olurum?

YANIT: Yeni borçlanma bedeli ödendiğinde BAĞ-KUR kapsamında 9000 günü tamamlayacağınızdan yaş yönüyle de 4553 gününüz 2002 yatay geçişine göre ne kadar süre geçmiş ise yaşınız hesap edilip emekli yaşınız belirlenir. SSK kapsamında emeklilik için  ise önce SSK tescili yaptırdıktan  sonra da son 1260 gün SSK kapsamında borçlanılmalı.

İyilikle ve Sosyal Güvenlikle Kalın.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.