Fuat Tütüncüoğlu

Fuat Tütüncüoğlu

İsteğe Bağlı Sigortalılar

Soru : Hocam Merhaba,İsteğe Bağlı Sigorta yatırmaktayım.Doğum Borçlanması yapabilir miyim?

CEVAP: Değerli okurum , Biliyorsunuz İsteğe bağlı SSK  artık kaldırıldı.Ancak doğum borçlanması olayında isteğe bağlı Bağ-kur'la karıştırılmaması için ayrıca bu konuya değinmek gerekiyor.Geçmişte isteğe bağlı SSK ödeyerek tıpkı normal bir işyerinde çalışanlar gibi SSK emeklisi olmak mümkündü. Ancak reformla birlikte isteğe bağlı SSK uygulamasına son verildi.Fakat geçmişte isteğe bağlı SSK ödeyip ayrıldıktan sonra doğum yapanların hakkı yerinde duruyor.Dolayısıyla en son isteğe bağlı SSK öderken yapılan doğumlar borçlanılıyor.

İKİ MAAŞ ALABİLİRMİYİM

Soru: Annem babamdan SSK emekli maaşı almakta. Annemin babası da SSK emeklisi. Başvuru yaptığımız taktirde dedemden de maaşa bağlanabilir mi? Ne yapmamız gerektiği konusunda önerilerinizi bekliyorum.

Cevap: Değerli okurum ,Anneniz, hem eşinden hem de babasından dolayı SSK’dan çift aylık alamaz. Ancak tercih ettiği aylığı alma hakkı var. Hangisi yüksekse o aylığı tercih edebilir. 

YETİM MAAŞI ALABİLİRMİYİM

Soru: Memur emeklisi dul bir bayan SSK emeklisi ölen babasından maaş alabilir mi?

Cevap: Değerli okurum , SSK; kendi çalışmalarından dolayı sosyal güvenlik kurumlarından gelir veya aylık alan kız çocuklarına ana ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Memur emeklisi olduğunuz için babanızdan dolayı SSK’dan yetim aylığı alamazsınız.

YABANCI VATANDAŞ OLARAK AYLIĞIMI NASIL TAM AYLIĞA DÖNÜŞTÜRÜRÜM?

Soru ; 1966 doğumluyum. 1983 yılında Türkiye’de bir kaç ay SSK’lı çalışmışlığım var. 1988 yılında 18 ay askerliğimi yaptım. 1988 yılında Almanya’ya geldim o günden beri çalışıyorum. Ben de eşim gibi 2000 yılından beri Alman vatandaşıyım. Bu şartlarda nasıl ve ne zaman emekli olabilirim?

Cevap ; Değerli okurum, Alman vatandaşı olmanıza rağmen ülkemizde birkaç aylık sigorta sürenize karşın kısmi sözleşme aylığı bağlanır. Pek tabi ki bu aylığın bağlanabilmesi için ülkemiz süreniz ile Almanya süreniz 5150 gün oluyor ise 47 yaşında Bu yılın sonunda emekli olursunuz. Bağlanacak aylığı tama çıkarmak için Türk vatandaşlığına tekrar dönmeniz veya konuyu iş mahkemesine taşımanız gerekir. Birinci yol garanti, ancak ikinci yol mahkemenin taktirindedir.

SSK PRIM BOŞLUKLARINI TOPTAN ÖDEYEREK EMEKLI OLABILIR MIYIM?

Soru : 1965 doğumluyum. 1987 yılında Sigorta girişim ve toplam 2.612 günüm var. 1987/1996 yılları arasında primlerim düzenli ödendi.1996/2011 yılları arasında prim ödenmedi. Aradaki 12 yılı toplu ödeyebilir miyim? Ne zaman emekli olabilirim?  

CEVAP: Değerli okurum Verdiğiniz bilgilere göre;25 yıl, 50 yaş ve 5.375 günle normal emekli olabilirsiniz.Veya 60 yaşınızda, 3.600 günle yaştan emekli olursunuz.Geriye dönük borçlanma veya toptan ödeme yoktur. Sadeceaskerlik borçlanması yapabilirsiniz.

ÇIRAKLIK SİGORTASI

Soru: SSK başlangıcı  çıraklıktan aldığım tarih mi? Yoksa fili olarak pirim ödemeye başladığım tarih mi? 1 Kasım 1992  çıraklıktan  SSK nosu aldım. 1 Temmuz 1975 doğumluyum. 4448 gün prim ödemem var. Ne zaman primim doluyor? Ne zaman emekli olabilirim?

Cevap: Değerli okurum,Çıraklık sigortası emeklilik açısından başlangıç sayılmıyor. Emeklilik açısından sigorta başlangıç tarihi, kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına ilk defa prim ödenen gündür. Emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirliyor.

İyilikle ve Sosyal Güvenlikle Kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.