MHP’nin Adaylık Süreci Tıkanıyor!

Yerel seçimler yaklaşırken herkesin merak ettiği konulardan biri de Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının kimler olacağı.. Aydın’da adayı belli olan CHP’nin dışında, Ak Parti ve MHP’nin büyükşehir adaylarının kimler olacağı büyük merak konusu oldu.

CHP’nin adayı Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu işi sıkı tutarak çalışmalarını sürdürürken, Ak Parti kimi aday gösterecekleri konusunda çalışma yapıyor. MHP’de ise Ali Uzunırmak’ın aday olacağı konuşuluyor.

Ak Parti kaynaklı edindiğimiz bilgiye göre parti genel merkezi büyükşehir anketi yaptırmış. Vatandaşa aday ismi verilmeden,  “Kimi büyükşehir belediye başkanı görmek istersiniz” sorusu yöneltilmiş.

Sonuç olarak;

Özlem Çerçioğlu’na yüzde 42,

Mehmet Erdem’e yüzde 29,

Recep Taner’e ise yüzde 20 halk desteği çıkmış.

Ankette Ak Parti’den olabilecek isimlerden en yüksek desteği Mehmet Erdem alırken; Ahmet Ertürk, Cengiz Altınkaya, Mustafa Savaş ve Sinop’un Aydınlı Valisi Ahmet Cengiz’in de isimlerinin geçtiğinden söz ediliyor.

Sık sık anket yaptıran bir başka isim de Özlem Çerçioğlu.. Başkan Çerçioğlu’nun yaptırdığı anket, Ak Parti’nin yaptırdığı anketle hemen hemen örtüşüyor. O ankette de aynı isimler öne çıkıyor. Ancak oranlarda faklılık var.

Şöyle ki,

Çerçioğlu yüzde 49,

Erdem yüzde 20,

Taner yüzde 16.

Her iki ankete de Çerçioğlu’nun en şanslı aday olduğu görülüyor. Çerçioğlu çoktan seçim çalışmalarına başladı. Seçimlere kadar da hayli yol alır. Aydın’da gündemi o belirliyor. Ak Parti ve MHP ise rehavette görünüyor.

Gündemi Çerçioğlu belirliyor dedim. Çünkü son bir hafta Aydın’da yok! Dikkat ettiniz mi bilmem ama siyasi gündem de yok!

Dikkat çeken bir başka husus ise, MHP’de aday olacağı konuşulan Sayın Uzunırmak’ın her iki ankette de ilk 3’te yer almaması.

Anketlerde yüzde ortalama 20 halk desteğine sahip, MHP 23. Dönem Aydın Milletvekili Recep Taner’e, “aday mısınız” sorusunu yönelttiğimde gülerek, “henüz erken” yanıtını aldım. Sayın Taner renk vermedi ama belediye başkanlığı değil, milletvekili adayı olacağının işaretini verdi. 

Taner’in yerel seçim öngörüsü var. Süreç iyi yönetilir, aday belirlemede hata yapılmazsa; Efeler, Nazilli, Söke gibi büyük ilçeler dahil olmak üzere MHP’nin 10 ilçede seçim kazanacağını, diğer ilçelerde de iddialı olabileceklerini söylüyor.

Hazır süreçten söz açılmışken tartışmalara neden olan, ülkücülerin içine sinmediği MHP’nin “Balıkçı Ziyareti”nden birçok MHP’li gibi, Recep Taner’de hoşnut değil demek müneccimlik olmaz.

Ama benim de bazı öngörülerim var. Bazı ilçelerde adaylar belirlendikten sonra partiler çok karışabilir. Bünyede huzursuzluklar olabilir. Eğer Ak Parti, CHP ve MHP, ilçelerde gerçekten sevilen, sayılan, halkın beğendiği isimlerle halkın karşısına çıkarsa, bu defa yerel seçim çok çekişmeli geçer.

Genel seçimlerde alınan oy, yerel seçimlerde değişebilir. Seçmen yereldeki adaya bakıp oy verecektir ama elimizde 2011 genel seçim sonuçları var. Buna göre Büyükşehir Yasası ile birlikte köy ve beldelerde yaşayan vatandaşların ilçe ve büyükşehir belediye başkanı için oy kullanacağı gerçeği, belediye başkanlıklarının partilere göre dağılımını alt üst edeceğini göz önüne sermektedir. CHP ve Ak Parti’den sonra 3’üncü parti olan MHP’nin işi oldukça zordur. Aydın’ın hiçbir ilçesinde birinci parti olmamakla birlikte, Köşk’te ikinci, diğer ilçelerde üçüncü parti konumundadır. 2011 genel seçimlerinden bu yana, İl Başkanı Fevzi Köse’nin dışında hiçbir şey değişmemiştir. MHP’yi yönetenler belde ve köy oylarını garanti görse de, sonucu değiştirmede yeterli olmayacaktır. MHP büyükşehir dahil olmak üzere tüm ilçelerde adaylarını belirlemeli, seçmen sayısının çoğunluğunu oluşturan merkezlerde siyasetini gözden geçirmelidir.

Sayın Uzunırmak aday olacaksa da olmayacaksa da kamuoyuna deklare etmelidir. Kendisine çok yakın aynı zamanda parti yöneticisi isimlerin “Gönlümden Uzunırmak geçiyor” şeklindeki söylemleri aday olacağı tezini güçlendirmekle birlikte, MHP’nin adaylık sürecini de tıkamaktadır.

MHP’de her zamanki gibi belirleyici isim Ali Uzunırmak’tır. Adaylığına ihtimal vermiyorum ama işaret edeceği kesindir. Bize göre o isim İl Genel Meclis Başkanı Hayri Güleç’tir.

Kimse öküzün altında buzağı aramasın. Niyetimiz kimseyi kırmak ya da üzmek değildir. “Dost acı söyler ama doğruyu söyler” misali gerçeği ortaya sermektir.

Aşağıdaki 2011 seçim sonuçlarını gösteren tablo incelendiğinde, seçmen tercihi değişmezse, Büyükşehir CHP, ilçe belediye başkanlıkları CHP ile Ak Parti arasında paylaşılacağı görülmektedir.

aydin-geneli.png

efeler.png

bozdogan.png

buharkent.png

cine.png

didim.png

germencik.png

incirliova.png

karacasu.png

karpuzlu.png

kocarli.png

kosk.png

kusadasi.png

kuyucak.png

nazilli.png

soke.png

sultanhisar.png

yenipazar.png

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum