MHP’nin Geçiştiren Muhalefeti

Bu günler, belediyelerde cicim aylarıdır.

Hani, evlenirsiniz de balayına çıkılır ya…  

Her fırsatta büyük bir istekle ‘canım’lı ‘cicim’li sözler söylersiniz ya, öyle zamanlardır.

Belediye başkanlarının geleni gideni eksik olmaz… Her gelen, ‘Ah iyi ki seçildin. Aydın, senin sayende çok büyük işler görecektir’ diye başlayarak, Başkan’ı yere göğe sığdıramaz.

Daha tehlikeli olan ise, yeni oluşan Belediye Meclislerindeki tablolardır.

Belediye Meclislerinde iktidar ve muhalefet vardır.

Elbette vatandaş, Belediye Meclisinde iktidar ile muhalefet üyeleri her gün ‘kavga etsin, birbiriyle didişsin’ diye oy vermemiştir.

Ama siyasetin doğasında, iktidar ve muhalefet vardır.

İktidar iktidarlığını, muhalefet muhalefetliğini bilmelidir.

UYUMLU MUHALEFET

29 Mart 2009 seçimleriyle oluşan Aydın Belediye Meclisi’nde, ilk toplantıdan itibaren CHP ile MHP’li meclis üyelerinin gözle görülür bir işbirliği vardı. Örneğin CHP’li bir Meclis üyesi ‘ortağımız MHP’ derken hiçbir MHP’li meclis üyesinden itiraz gelmiyor, aksine Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’ndan övgüyle söz ediliyordu. Bütün kararlar ortak alınıyor, ‘MHP uyumlu bir muhalefet’ sergiliyordu.

Başlangıçtaki bu ‘samimiyet’ ve ‘dostluk’ MHP içinde de eleştiriliyor, ‘işbirlikçi’ ve ‘payanda’ suçlaması,‘Biz yapıcı muhalefet yapıyoruz. Aydın için doğru olanı destekliyor, yanlış olanın karşısında duruyoruz’ diyerek izah etmeye çalışıyordu.

Bunlar, ‘CHP ile MHP ne güzel anlaşıyor. Aydın’a hizmet için uyum içinde el ele, kol kola çalışıyorlar’ dedirtmek için mi yapılmıştı, bilemiyoruz. Ama Meclislerdeki muhalefetin sayısal oranının çok önemli olmadığını biliyoruz. Örneğin, 31 kişilik bir mecliste, 30 tane iktidar partisinden üye olsun, 1 tane muhalefet üyesi olsun. O bir kişilik muhalefet üyesinin kararlarda sayısal etkinliği elbette olmaz. Ama adam gibi muhalefet görevi yaparsa, 30 üyeye sahip Başkan’a kan kusturur. Her konuda kenti, kamuoyunu bilgilendirir. Muhalefet görevini eksiksiz yapar.

SON ZAMANLARDA NE DEĞİŞTİ

Meclis toplantılarını sürekli takip eden bir gazeteciyim. 2009’dan beri bu kadar tartışılan, bu kadar uzun süren toplantılara şahit olmadım. İlk günden Başkan Özlem Çerçioğlu’nun ‘dümen suyuna giren’ MHP’nin Meclis üyelerine ‘son zamanlarda ne değişti de muhalefete başladınız’ demeden edemiyor insan…

MHP’li Meclis üyesi Cavit Tığ bu soruya meclis tutanaklarına da geçen şimdiye kadar ‘geçiştirdik’ diyerek itiraf gibi yanıt verdi. 4,5 yıl geçiştirmişler, son 6 ay muhalefet yapacaklar. Akılları sıra tribüne oynayacak, partilerine mesaj verecekler.

MHP grubundan mecliste hiç söz almayan, lehte veya aleyhte bir kere bile konuşma yapmayan meclis üyelerini biliyorum. Halkımız MHP’li meclis üyelerinden, muhalefet görevini doğru düzgün yapmalarını bekliyor. Doğru düzgün muhalefetten kastım, her meclis toplantısında yırtık dondan çıkar gibi ortaya atılıp, abuk sabuk sözlerle yönetimi eleştirmek, her şeye karşı çıkmak değildir.

Öncelikle dik durmaktır. Önlerine gelen her konuyu iyi araştırmak, gerekeni yapmaktır.

NOT: Yazarımızın yazılarını her cumartesi günü Milliyet gazetesinden de takip edebilirsiniz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum