SEÇSİS Gözden Geçirilmelidir…

Bir önceki yazımızda Tüm dünyada güvenirliği olmadığı ve açıkları nedeniyle kullanımı bırakılan SEÇSİS sisteminin Türkiye’de kullanımında sakıncaları ve uyarılarımızı yapmak istiyoruz. Almanya 2009 yılında güvenli olmadığı için seçsis istemini bırakmıştı. ABD açıkları nedeniyle kullanmadı. Yunanistan sistemi iptal etti.

O halde biz de demokrasinin temellerinden olan seçim adaletinin ve seçim güvenliğinin sağlanması için, bu kadar şaibeli bir seçim sistemini gözden geçirmek zorundayız. Bir vatandaş olarak alınması şart olan önlemleri bir kere daha hatırlatalım dedik. Belki birileri görebilir:

-Adrese dayalı seçmen kütükleri, yargının dışında, Siyasi iktidara bağlı sonuçta taraflı kimseler eliyle yazdırılması sakıncalıdır. Bu listeler aylarca da ellerinde kalmıştır.
7 - 8 milyon oy fazlası olduğu bilinmektedir. Bir çok vatandaş ise yazılmamışlardır. Bir kişiye kimliğinde basit bir değişiklik ile yeni TC kimlik numarası ve kimlik verilebilmektedir. Hatta beş altı tane bile verilebilmektedir. Mükerrer oyların yolu açıktır. O halde, güvenlik için, seçmen kütükleri eskiden olduğu gibi, yargının kontrolünde, tarafsız memurlar eliyle yeniden yazdırılmalıdır.

- Oy kullanan kimsenin parmağına boya sürülmesi mükerrer oyları engelliyordu. Siyasi iktidar Demokratik değil diye  bunu sessizce kaldırmış ve mükerrer oyların yolunu açmıştır.
O nedenle oy kullanan kimsenin parmağına boya sürülmesi usulü yeniden getirilmelidir.

- Yüksek Seçim Kurulu Başkanı, internetle oy sayım sisteminin güvenlik lisansının bulunmadığını söylemiştir. Buna göre, internette oy sayım sistemine dışarıdan müdahale edilebilmektedir. Bu müdahale sistemin şifresi elinde bulunan Amerika’dan da yapılabilir, sistemin şifresi elinde olan Türkiye’deki kimseler tarafından da yapılması mümkündür.
Bu durumda istenilen partiye istenilen miktar oy çıkarmak mümkün olabir mi.? Müdahale yapılabiliyorsa bence mümkün..
Bunu önlemek için, internet ile oy sayım sisteminden vazgeçilmeli ve eski usule dönülmelidir. Bütün çağdaş dünyada olduğu gibi, Her il ve ilçede partilerin temsilcileri huzurunda oy sayımları yapılmalıdır…
Birçok ülkede internet ile oy sayımından, güvenli olmadığı için vazgeçilmiştir.

 – Oy sayım sisteminde eski usule dönülmeli yada, YSK da illerden gelen oyların toplanma görüntülerini partilere de izleme ve kaydetme imkanı sağlanmalıdır. Hatta bu imkan bütün basına ve TV’lere de verilmelidir.
Hatırlayalım referandumda bu imkan bütün ısrarlara rağmen kimseye sağlanmamış, Nedeni de açıklanmamıştır.

- Eğer, YSK ekranında oyların toplanışlarını izlemek ve sandıklara ve partilere göre ayrıntılı gelişlerini kaydetmek imkanı verilmez ise, sandıklardan sonuçları almak da hiç işe yaramayacaktır.

O nedenle YSK’ya gelen oy sayım sonuçlarının gelişlerinin izlenmesi ve kaydedilmesi hakkı partilere ve basına mutlaka tanınmalıdır.

Dolayısıyla siyasi partiler, bütün sandıklardan oy dağılım belgelerini mutlaka almalı ve de YSK ekranına illerden gelen oy dağılımlarını mutlaka izlemeli ve kaydetmeli ve iki sonucu karşılaştırarak gerçek sonuçları öğrenmelidirler. Şeffaf seçim yapılmalıdır. Aksi halde internet üzerinden oy sayımına müdahale edilip edilmediğini asla tespit edemezler.

Eğer bu önlemler alınmayacak ise, seçime girmeye hiç de gerek yoktur. Çünkü o durumda sonuç şimdiden bellidir. Seçim zahmetine ne lüzum var ki…

Biz hak ve adalet istiyoruz, hileden, şüpheden uzak adaletli ve güvenli bir seçim istiyoruz ve de gerçek bir demokrasi istiyoruz …

Daha önceki seçim öncesinde de Seçim güvenliği, seçim hileleri gibi çok önemli konular yazıldı, tartışıldı, söylendi. Peki, sonuç ne oldu?

Hiiiç… Ne olacak, her zamanki gibi gündemden düştü ve de unutuldu gitti…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum