Fuat Tütüncüoğlu

Fuat Tütüncüoğlu

Sigorta Öncesi Ve Sonrası Maluliyet

SORU: Fuat Bey ,1967 doğumluyum.1990 yılı Şubat ayında sigortalı oldum. Askerliğimi  önce yaptım. Şu an 5357 gün prim ödeme var. Askerlik borçlanması yapmayı düşünüyorum. Ne zaman emekli olurum? Ve prim borcumun ne kadar olması gerekiyor? 
Ayrıca bir tanıdığımız bir arkadaşımın da bir gözü görmüyor ve tedavisi yok. Arkadaşımız öyle çalışıyor. 1986 yılı girişi var. Malulen emekli olur mu? 

YANIT: Değerli Okurum , Askerliğiniz tamamını borçlanmanıza gerek yok. 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olursunuz. Yani yaklaşık  2018 yılında emekli olabilirsiniz. 

Malulen emekli olmak için;10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme ve en az yüzde 60 işgücü kaybı raporu aranıyor. Arkadaşınız bu üç şartı sağlıyorsa malulen emekli olabilir. Ancak malulen emekli olmak için, hastalığın veya rahatsızlığın doğuştan veya sigorta başlangıç tarihinden önce olmaması gerekiyor. 
Arkadaşınız malulen emeklilik şartlarını sağlayamıyorsa, en az yüzde 40 işgücü kaybı raporu alabilmesi şartıyla özürlülere tanınan ve rapor derecesine göre değişen erken emeklilik şartlarından yararlanabilir. 

YÜZDE KAÇ RAPOR GEREKİR

SORU: Fuat Bey,1983 doğumlu bayanım. Bir çocuk annesiyim.  2000 yılında sigortalı olarak çalışmaya başladım.  Toplam 4000 iş günü gün sayım var.  Çocukluktan  geçirmiş olduğum  kaza sonucu sol dirsek üstünden kolumu kaybettim. Hastanenin vermiş olduğu özürlülük raporu  yüzde 60 dır. Daha sonra rapor yüzde 60 iken yüzde 57 ye düşürüldü.  Bu durumda malulen emekli ne zaman ola bilirim? 

YANIT: Değerli Okurum,Malulen emekli olmak için ilk defa sigortalı olunan tarihte engelli veya hasta olmamak gerekiyor. Rahatsızlığınız çocukluktan olduğundan malulen emekli olamazsınız. Ancak, vergi idaresi raporunuzu yüzde 57 oranında onayladığına göre, vergi indirim hakkı almış olmanız gerekir. Yoksa, yüzde 57 raporla vergi indirim hakkı alırsınız. Ve engellilere tanınan erken emekli olma hakkından yararlanabilirsiniz.

ANNEMİN ROMATİZMASI VAR

SORU: Fuat Bey Annem 1 Ocak 1956 doğumlu. 1 Temmuz 2006 tarihinden beri tarım Bağ-Kurlu. Annemin ayaklarından romatizmal bir rahatsızlık sebebiyle yürümekte zorlanıyor. Acaba annem malulen emekli olabilir mi? Olmazsa, normal şartlarda hangi şekilde en kısa zamanda emekli olabilir? 

YANIT: Değerli Okurum Malulen emekli olmak için; 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme ve en az yüzde 60 işgücü kaybı raporu gerekiyor. Başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede malul olanlardan 10 yıllık sigortalılık süresi aranmıyor. Annenizin 1800 günden fazla prim ödemesi var. Şayet başkasının bakımına muhtaç derecede malul raporu alır, bu rapor ve eklerinin Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca incelenerek malul olduğuna karar verilirse, anneniz malulen emekli olabilir. Ancak, gerçekçi olmak gerekirse, romatizma nedeniyle yürümekte zorlananı, başkasının bakımına muhtaç derecede malul saymazlar ve anneniz malulen emekli olmaz. 

Anneniz en erken yaş haddinden emekli olabilir. Yaş haddinden emekli olmak için; 15 tam yıl prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi. Ara vermeden prim ödeyerek prim ödemesini 15 tam yıla tamamlayacağı 1 Temmuz 2021 tarihinde emekli olabilir. 

iki-bucuk-tl.jpgİKİ BUÇUK TL.Mİ İSTİYORUM                                                                                            

Değerli okurlarım

Düğünlerde, Sünnetlerde, Nişanlarda bol bol kullanılan 1Euro’lar,1 Dolar’lar inanın benim çok canımı sıkıyor.Üzerinde Davulları Zurnaları,Gelini,Damadı olan Atatürk’ün Zeybek oynarken resmi bulunan 2 Buçuk Türk liramız olsa fena mı olur.

İyilikle ve Sosyal Güvenlikle Kalın.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.