Siyasilerin Aydın’da Jeotermalle Sınavı!..

Vedat Köseoğlu adında duyarlı bir vatandaş "Aydın’da jeotermal enerji var, Aydın’da onu kullanmak istiyorum" sloganıyla Aydın’ı karış karış gezerek topladığı 5 bin 92 imzayı Aydın Valiliği’ne teslim etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ve Aydın Milletvekillerine gerekli bilgiyi gönderen duyarlı vatandaş, "Aydın'ı ısıtabilecek enerjimiz var. Evimde jeotermal enerjiyi kullanmak istiyorum. Resmi ve özel kuruluşların, halkın jeotermal enerjiye sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. Jeotermal zengini olan Aydın’da bu enerjinin kullanılmamasını anlayamıyorum" şeklindeki sözleriyle dikkat çekti ve "Umarım topladığımız imzalar faydalı olmuştur” diyerek temennisini dile getirdi.

Jeotermal enerjinin önemini sıralamak niyetinde değilim. Ama Vedat Köseoğlu'nun girişimi ve feryadı önemli. Kapı kapı dolaşarak insanımızı bu gerçeği anlatması yetmiyor. Devlet erkanını yönlendiren siyasetin de bu gerçeğe inanması gerekiyor. İnanmak da yetmiyor. Bu gerçeğin hayata geçmesi için gayret sarf etmeleri gerekiyor. İşte bütün mesele de bu gerçekte yatıyor. Siyasilerimiz jeotermal konusunda acaba ne kadar duyarlı?

Vedat Köseoğlu'na yanıt veren oldu mu bilmiyorum. Fakat Aydın'ı temsil eden 7 milletvekilinden bugüne kadar jeotermal konusunda ortaya somut bir şey koyanına tanık olmadım.

Jeotermalde en zengin rezerve sahip bir kentte yaşıyoruz. Yer altında su kaynıyor; kıymetini bilmiyor, verimli kullanamıyoruz.

250 dereceyi bulan milli kaynağımızı halkın istifadesine sunamıyorsak, kaynak kullanma fakiriyiz demektir. Buna ancak, "varlık içinde darlık çekmek" denir.

Evet.. aylardır Aydın'ın gündeminde jeotermal var.

Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun “satmayın” feryadı var. Buna karşın İl Genel Meclisi, AK Parti ve MHP’lilerin desteğiyle göz göre göre son jeotermal sahasını satılığa çıkardı, alıcı bulamayınca AYTER A.Ş.’ye devir kararı aldı. Bu karar Valilik makamı ile Aydın Belediyesi arasında gerginliğe yol açtı.

Kim haklı, kim haksız tartışmasında değilim, Çiftlik jeotermal sahasının tıpkı diğer sahalar gibi satılıp, halkın karşıdan bakması konusunda endişeliyim.

Biri çıkıp, “Çiftlik jeotermal sahası Aydın halkının olacak!” diye ses versin istiyorum. Versin ki halkımız rahat bir nefes alsın!

Yerel seçimler yaklaştıkça siyasilerin;

“Aydın kalkınacak!..”

“Yeni iş sahaları ve istihdam oluşturulacak!...” sözleriyle kulaklarımız çınlayacak.

Aydın gibi sanayinin olmadığı bir kentte jeotermali yok sayan bir anlayışla ne bu kent kalkınır, ne de istihdam oluşturulur.

Olsa olsa işsizler ordusu artar, fukaralık muhtaçlık olur. Sonra binlerce işsiz fukaraya ramazan yardımı dağıtılır. Siyasilerimiz de “gerekeni yaptım” deyip rahat vicdanla şöyle sırt üstü yatar!

NOT: Yazarımızın yazılarını her cumartesi günü Milliyet gazetesinden de takip edebilirsiniz.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum