Sürekli Yenilmek mi? Süratle Yenilenmek mi?

Sosyal siyasetimizde siyasal partiler “kurumsallaşma “ kültüründe ortalama bir cemaat kadar bile olamadılar.Belki o’nun için halkın nezdinde güvenirlik ve itibarları yok…Dinamik bir tartışma/yenileşme ortamı, heyecanla yapılan bilimsel, kültürel araştırmalar, günden güne  toplum katmanlarına umut vaat eden misyon ve fikri derinlik ve bu’na bağlı ilkeler oluşturula-bilse sosyal siyasetin itibar çıtası yüksek olurdu.Aidiyet ve kabullenmenin “oy vermekle” sınırlı olduğu bir durumda  demokratik bir kültür oluşması mümkün mü?

Aslında cemaat liderleri ile siyasi parti liderlerimiz arasında ”yetki devri”konusunda fazla bir fark mı var? Sembolik parti liderleri bir yana bırakılır ise “ölüm hak vak-i “olmadan  makamı  devretme erdemini gösteren tek  liderimiz bile yok!

İşleyiş  hukuku ayrı bir komedya…

İstediğiniz il, ilçe başkanı hatta belediye başkanını partiden ata-bilirsiniz.İl, ilçe teşkilatına mühür vurdurabilirsiniz.Uyduruk sebeplerle istemediğiniz titri, fikri olan profesörleri  atabilir, delegenin esamesi  okunmaz bir gecede silebilirsiniz.      

Sanki Cumhuriyet’ten  önce sosyal bünyemize giydirdiğimiz cemaat geleneği gömleğini modernleşme döneminde de siyasi partilere giydirmiş gibiyiz.

İşte tam bu yüzden sosyal siyaset tüm hayatı, sorunları kapsayamıyor.İlkeli, seviyeli, renkli ve heyecanlı bir rekabet sahnesi yerine;salıdan salıya cemaat liderlerinin maskeli yüzlerinden ve yapay öfkelerinden ibaret bir “tuluat tiyatrosu”nu andırıyor.

Bu durumdan hoşnut olmayan kitleler, hızla daha candan ve samimi buldukları cemaat yapılanmalarına sığınmasın da ne yapsın?

Belki de tam bu yüzden  samimi ve sade yaşanması gereken “din” sosyal bir ihtiyaçtan öte siyasetin öznesi olmuş durumda…

Siyasetten nemalanan, egoist, vicdan fukarası haramzadeler  partilerini din; liderini de en azından cemaat lideri mesabesine koymuş durumda…

Bütün bu şartlar ve zemine rağmen ülkücülerin değişim arzusundan ümitliyim.

Fikir, vicdan, çile ve onurun, düzenle ilk ciddi kapışması bu kongrede olacak.

Sürekli yenilmek mi? Süratle yenilenmek mi?

Yenilenmek fikir hareketinin rüşt ispatı olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum