Mehmet KIZILASLAN

Mehmet KIZILASLAN

Tarımsal Kalkınmada Büyük Işık

 

Dün bir toplantıdaydım. Aydın Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu nun düzenlediği Nazilli Tiyatro salonunda uzmanların konuştuğu bir toplantıda. İnsanların yüzünün gülmeye başladığı, karamsarlığını ortadan kaldıracak bir ufkun belirdiği bir ortamdaydım.

İlimiz Aydın’ında içine girdiği, 42 ildeki tarımsal üretimle uğraşan kardeşlerimizin yüzünü güldürecek, yeni yatırım yapacak girişimcilerin önünü açacak, günler yakın. Hayallerindeki projelerini gerçekleştirmek isteyen vatandaşımız için gün doğdu. Sadece yatırımlarını yapmadan önce onu projelendirip; Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu na iletip oradan istenen evraklarında tamamlanması hainde; yaptıkları yatırımların neredeyse yarısından fazlasını hibe olarak geri alabileceklerini öğrendim.

Hayvancılıktan tutunuzda sütçülüğe sebze meyveden zeytin ve zeytinyağından siyah et üreticiliğinden beyaz et üreticilerine kadar her üretimi içine alan, Turizmden pansiyonculuğa kadar hibelerin alınabileceğini öğrendim.

Bazı istenen özelliklerin, önceden çalışmış olmanın gerektiği belgelerin yanında yeni girişimcilerinde önünü açan bir destekleme programı hakkında bilgiler aldım.

Bu yatırımları düşünen gençlerin 40 yaşın altında olması % 5 lik bir hibeyi daha artırdığı. Arıcılıktan, Tıbbı aromatik bitkilerin üretimine kadar küçük üreticilerin desteklendiğini öğrendim. Holdingler yerine, küçük işletmelerin desteklendiği, bu kurumdaki çalışanların çok gayretli ve çalışkan olduklarını gördüm.

Ayakları yere basan yatırımlar yapmak isteyenler, Aydında merkezi bulunan bu kuruma müracaat edip yol haritalarını belirleyecekler. Projelerini nasıl hazırlayacaklarını öğrenecekler. Okey aldıktan sonra yatırımlarını yapacaklar ve yaptıkları harcamaların %50-65 kadarını 3 ay içinde geri alacaklar.

Daha ötesi bu yatırımları yaptıklarında KDV ve ÖTV ödemeyecekler, alın size %18 lik bir avantaj daha.

Özellikle söylemeyi istediğim. Yatırım yapacaklar sakın ola çayın taşı ile çayın kuşunu vurmayı düşünmesinler kesinlikle yapacakları yatırımın en az %70 lik bir bölümümü hazırlasınlar. Bu konuda projeleri okeylenen kişilere bankalarla anlaşmış kurum, anlaşmalı bankalar, kredide verecekler ama, olurda olağanüstü durumlar olur ceplerinde paraları olsun.

Diğer taraftan kurum uzmanların söylemeyi unuttukları bir konu var ki ustalık belgesi ve benzeri belgeler için tek kişilik şirket kurmak mümkün artık, tek kişilik şirketiniz olduğunda gerekirse uçak fabrikası bile kurabiliyorsunuz ustalık belgesi istenmiyor.

Sözün özü Ayakları yere basan projeleri olan yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımıza gün doğdu. Yatırımınızın en az yarısını hibe alabileceksiniz. Bu hibenin %75 i Avrupa birliği fonlarından % 25 i devlet bütçesinden karşılanıyor.

İnşallah bu fonları kullanabilecek yüzlerce vatandaşımız olurda piyasalardaki durgunluğumuz ortadan kalkar. Aksi halde köylüde olmazsa para esnaf kan ağlar.

Ümidim odur ki Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu yetkilileri, piyasalarımıza ve köylümüze uygun olmayan konulardaki bazı maddeleri de yumuşatırlar gerçek yatırımcılarımızın daha çok yardımına koşarlar. Saygılarımla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.