Sabahattin AZAZİ

Sabahattin AZAZİ

Zihin, zihniyet!

“Zihin senin içindedir fakat o gerçekte toplumun senin içindeki bir yansımasıdır. O senin değildir.

Hiçbir çocuk bir zihinle doğmaz. O bir beyinle doğar. Beyin mekanizmadır; zihin ise ideolojidir. Beyin toplum tarafından beslenir ve her toplum kendi koşullanmasına göre bir zihin yaratır. Bu yüzden dünyada çok sayıda zihin vardır. Hindu zihni kesinlikle Hıristiyan zihninden ayrıdır ve komünist zihin kesinlikle Budist zihinden ayrıdır.

Ancak bireyde zihin sana aitmiş gibi bir yanılsama yaratılır böylelikle birey topluma göre davranmaya başlar, toplumu izler fakat o, kendi isteği doğrultusunda davrandığını hisseder. Bu çok kurnazca bir düzenlemedir.

Mesele zihninin senin mi olduğu yoksa başkaları tarafından mı içine yerleştirildiğidir. Çünkü başkaları senin içine sana hizmet etmeyen ama kendi amaçlarına hizmet eden bir zihin yerleştirir.

Belli bir çeşit zihne sahip olmak için sen anne baban tarafından, öğretmenler tarafından, din adamları tarafından, eğitim sistemin tarafından hazırlanırsın. Ve tüm hayatın boyunca sen bu belli şekildeki zihin aracılıyla yaşamaya devam edersin. Bu ödünç alınmış bir hayattır. Ve bu nedenle dünyada bu kadar çok sefalet var çünkü hiç kimse kendi hakikatini yaşamıyor, hiç kimse kendisini yaşamıyor. O sadece kendisine yerleştirilmiş olan emirlere uyuyor.”

Bu yüzden bu gün yaşadığımız Dünyada nüfusun zenginliğinin % 98’i % 1’lik bir azınlığın elinde. Dünya kaynaklarının % 62’si 47 kişinin elinde(2017 OXFAM). Bu göstergelerden anlıyoruz ki Dünya ekonomik sistemi çok başarısız ya da zengini koruyan fakiri ezen ekonomi politikaları izleniyor.

YÜREĞİNİZ GAZİ’NİN GÜNEŞİYLE AYDINLANSIN

Işık olup gecenin karanlığını yırtanlara,

Güneş olup Dünyayı aydınlatanlara,

Alınteriyle üretip, helal lokma yiyenlere,

Kurda kuşa,  göklerdeki yıldızlara selam olsun....

***

Selam olsun 19 Mayısta başlayan,

9 Eylülde zaferle taçlanan yolcuğa,

Selam olsun Türkiye Cumhuriyeti’ni Kuran Kahraman’a,

Silah Arkadaşları’na, Milli Mücadele Kahramanları’na...

Selam olsun yüreği Gazi'nin Güneşiyle aydınlananlara…

 

 

 

10 Kasım 2016, Ankara

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum