Başlıksız Yazı

FLAŞ! FLAŞ! FLAŞ!

DEMİŞTİM YA HANİ!

BAŞLIYORUZ İŞTE!

BAŞLIK SONRA SİZİNLE BİRLİKTE ATILACAK.BİRİLERİ "SUSS" DEMEZSE TABİİİ!

İKİ BİN YİRMİ ÜÇ!

NE KALDI ONA? VAY CANINAAA!

SEKİZ YIL KALMIŞ YAA! BU ÜTOPYA, BUNCACIK ZAMANA NASIL SIĞAR YAA!

MUHAMMET…..FATİH…..ATATÜRK……VE ÜTOPYA !!!!

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ‘İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, onu fetheden ordu ne güzel ordudur.’

“AHHHH! İSTANBUL SENİ YENİDEN BEN FETHEDECEĞİM” dedi Ütöpya. Sen dünyanın merkezine “ben” olacaksın. Bu hadisin muhatabı olarak.

“AAAAH! Dedi,”KERKÜK, MUSUL BENİMLE BİZİM OLACAKSIN.”BEN” OLACAKSIN” diye devam etti sözlerine. Gözlerinde çooook ötelerin alevi yerleşmişti.

“İKİ BİN YİRMİ ÜÇ,İKİ BİN YİRMİ ÜÇ……” sayıklamalarıyla uykuya daldı cenin pozisyonunda. Evrimini tamamlamamış gibiydi.

ÜTOPYA, ÜTOPYAYA GÖRE! DİSTOPYA,HALKA GÖRE! “”””

Çevremizde çok fazla duyduğumuz ama anlamını bize sorduklarında tam olarak ifade etmekte zorlandığımız kelimeler vardır. Şüphesiz o kelimelerin birisi de distopyadır. Bazen bizim yazılarımızda da bu kelimeyi kullanan arkadaşlarımız var.

Peki, “Distopya nedir, distopik roman nedir, distopik filmler nedir?” sorusunun cevabını bu yazımızda arayacağız. “Distopya” ilk defa John Stuart Mill tarafından kullanılmıştır. Yunanca bir kelimedir. Distopya, günümüzde ve gelecekte ideal olan toplumun -buna ütopya diyebiliriz-, giderek kötüleşeceğini, özellikle düzenin insanları terörize edip toplumsal bağların yok olacağını ortaya koyan bir bakış açısıdır. Bu bakış açısına pesimist yani kötümser bir bakış açısıdır diyebiliriz. Özellikle totaliter ve otariter ya da herhangi bir baskıcı yönetim -adı ne olursa olsun- distopik toplumu ifade eder. Distopik toplumlarda arzu edilmeyen olaylar olur ve kaos hakimdir.

İşte, geleceğin arzu edilenin dışında olacağını, kaosun hakim olacağını tabi ki şiddetin hakim Öğ anlatan romanlara distopik roman ve filmlere de distopik film denir. Son zamanlarda artan şiddet olaylarından mı nedir ya da devletlerin baskıcı yönetimlerinden midir bilinmez bu eserler çokça rağbet görmektedir.

Sinema tarihinde distopik anlamda ilk film Fritz Lang’ın 1927’de yönettiği “Metropolis” filmidir. Bu alanda çekilmiş filmleri sıralayacak olursak şunları sıralayabiliriz: Matrix, Karanlık Şehir, V For Vendetta, Gattaca, Yapay Zeka, Bıçak Sırtı, On İki Maymun, Brazil, Mad Max, Son Umut, Otomatik Portakal, Azınlık Raporu, İsyan, On üçüncü Kat, Terminator.

Bir anlamda ve kısaca, distopya, her şeyin olabileceği en yüksek derecede kötü olduğu yer. her şeyin kötü olduğu düşünsel mekân.(ALINTI)”””””

“Televizyonlarda her nedense ortasından kanallar geçen şehirlerin gösterilmeye başlandığını farkediyorum.Bu bir tür beyin yönlendirmemi Kader ?“ diye sordu Ütopya.Yine bakışlarında kızıl alevler dolaşıyordu.Dudağı tuhaf bir gülümsemenin yana kayıklığındaydı. Kader distopik bir filmin figüranı gibi hissetti kendini.Gözlerinde yeşilin her tonu titreşiyordu. Zihninde bir seyahate çıktı.Kendi kendine,”kaç şehir var dünyada ortasından kanal geçen?” diye söylendi..

DEVAMI CUMA

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.